ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Света гора - гр. Велико Търново

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Велико Търново - ж.к. Света гора

"Света гора" е най-източният квартал на гр. Велико Търново.

местоположение

Кварталът е разположен във високата част на града, в непосредствена близост до Царевец. На североизток граничи с кв. Варуша, на север с жк. Асенов, на изток с парк "Света гора", на запад се простира река Янтра и на юг с улица "Магистрална".

архитектура

В района няма ново строителство - преобладават малките кооперации и еднофамилни къщи.

 

образование, здравеопазване и администрация

На територията има завод на "Пепси", ЖП гара, студентски общежития, ректорат на ВТУ "Св. Св. Kирил и Mетодий", църква, джамия и парк "Света гора", който е и най-големият парк в града.

Там се намира и развлекателния комплекс "Света гора", който е разположен на хълма "Света гора", откъде се открива красива гледка. Хотелският комплекс предлага всякакви удобства за пълноценен отдих и туризъм. Той включва хотелска част, ресторант с панорамна тераса, нощен бар, лоби бар, конферентни зали, плувен комплекс с воден бар и водна каскада, сауна, летен ресторант-барбекю, чеверме, детска площадка и собствен охраняем паркинг.

Най-голямата културно-историческа забележителност на Велико Търново се намира в близост до квартала.  Крепостта "Царевец" привлича множество туристи с аудио-светлинния спектакъл "Звук и светлина".

транспорт

Кварталът се намира в непосредствена близост до първокласния път София-Варна.

Придвижването от "Света гора" до центъра става по булевард "Теодосий Търновски" и улица "Сливница". Въпреки, че квартала е краен, той се намира само на 1,5 км от централната част на града. Транспортните връзки са много добри. Има и редовен автобусен транспорт.

Районът се обслужва от:

  • Автобуси - № 4, 5, 13, 30, 70;

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: