ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

жк. Люлин-3

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Люлин 3
1 / 9

Ж.к. Люлин-3 е квартал в северната част на град София. Той е микрорайон в най-големия квартал на територията на София Люлин.

 

Граничи с бул. „Царица Йоанна” и ж.к. Люлин-2 на северозапад, с бул. „Добринова скала” на запад, с бул. „Захари Стоянов” и ж.к. Люлин-4 на югозапад, с бул.”Панчо Владигеров” и ж.к. Люлин-Център на югоизток.

Архитектура:

Кварталът е застроен предимно с панелни блокове построени през 70-те и 80-те години на XXв., ЕПК сгради построени през 80-те и началото на 90-те години на XX в. Освен тях, в района има няколко тухлени блока издигнати през периода 1978-1980г., а през 2008г. започва изграждането на нови сгради.

Образование, здравеопазване и икономика:

В комплекса са разположени 33-то Основно училище "Санкт Петербург", 33-та Езикова гимназия "Света София" и Обединено детско заведение „Българче”,община „Люлин”. Функционират магазин „Европа”и пощенски клон. Жителите на квартала могат да използват хипермаркетите „Билла”, намиращ се на кръстовището на бул.”Царица Йоана” и бул. „Панчо Владигеров” и „Т-маркет” в ж.к. Люлин-2. Медицинското обслужване е поето от XII поликлиника в ж.к. Люлин-9
В ж.к. Люлин-3 се намира един от най-големите кооперативни пазари в столицата с множество магазини, банкови офиси и заведения. 

Транспорт:

Жителите на квартала могат да използват следния градски транпорт:

Метростанция „Люлин”
 
Автобусни линии:

№ 43 от ж.к. Люлин-8 до град Банкя
№ 81 от гара Обеля до кв. Иваняне
№ 82 от ж.к. Люлин-5 до Централна гара
№ 108 от ж.к. Люлин-5 до кв. Илиянци
№ 111 от ж.к. Люлин-1 до ж.к. Младост-1

Тролейбуси № 6 и 7 от ж.к. Люлин-3 до пл. Сточна гара

Трамвай № 8 от ж.к. Люлин-5 до Съдебна палата

Маршрутни таксита:

№6 от ж.к. Люлин-4 до ж.к. Младост-4

 

Текст: Мирела, Център за градска мобилност,sofiadnes.net
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: