ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ

Зона Б-19

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Зона Б-19
1 / 4

Жк. "Зона Б-19" се намира в западната част на София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

„Зона Б-19” е малък централен квартал, заключен между бул. „Александър Стамболийски” от север, бул. „Констaнтин Величков” от запад, и бул. „Инж. Иван Иванов” от изток.

АРХИТЕКТУРА


Строителството в квартала се състои от високи блокове ЕПК, строени 1990-95 год., които дават характерния облик на квартала. Почти няма панелни блокове. От 4-5 години се строят нови тухлени кооперации на мястото на малките еднофамилни къщи, предимно в района около бул. „К. Величков”, но има и такива във вътрешността на квартала. Стари тухлени блокове от 70-те години има по бул. „Ал. Стамболийски”. Те са шестетажни, като на партерните им етажи са разположвни множество различни магазини.


ОБРАЗОВАНИЕ


На територията на квартала се намира „Националния Дворец на децата”, който предоставя над 60 педагогически форми за свободното време на децата – развиване на социалните умения, обогатяване на познанията им и усъвършенстване на техническите сръчности. На територията на комплекса се намира 136-то ОУ на бул. ”Ал. Стамболийски”, Професионална гимназия с интензивно изучаване на румънски език „Михай Еминеску” и Детска градина № 120, която е на ул. „Позитано” 125.

В „Зона Б-19” е и Читалище „Аура”, на бул. „Александър Стамболийски”.

ТРАНСПОРТ


Транспортните линии за и към квартал „Зона Б-19” са следните:

  • Трамваи – № 3, 10, 11, 22;
  • Автобуси – № 11, 83;

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: