ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ

кв. Зона Б-5

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Зона Б-5
1 / 9

Жк. "Зона Б-5" се намира в западната част на София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Разположен е в близост до площад „Руски паметник”, в непосредствена близост до 5-тте кьошета, НДК, ЦУМ, Шератон и църквата "Св. Неделя". През него преминават три големи булеварда - „Ген. Скобелев”, „Ал. Стамболийски” и „Тодор Александров”. Тези нови, широки пътни артерии свързват квартала с останалата част на столицата.

АРХИТЕКТУРА


Кварталът започва да се застроява през 80-те години като елитен и модерен квартал в центъра на града, предназначен основно да задоволи жилищните нужди на тогавашната художествено-творческа интелигенция. Строителството от този период е преди всичко с високи, но много качествени блокове. Освен високите ЕПК сгради в квартала има и тухлени кооперации по протежение на бул. “Ал. Стамболийски”. Между булевардите “Тодор Александров” и “Александър Стамболийски” през последните няколко години са построени много нови жилищни и офис-сгради.

ИКОНОМИКА, ОБРАЗОВАНИЕ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


В Зона Б-5, на ъгъла на булевард „Александър Стамболийски” и ул. „Опълченска”, са отворени вратите на MALL of Sofia, който предлага магазини, кино комплекс, супермаркет, ресторанти за бързо хранене и много други.

В квартала има 2 детски градини - 50 ОДЗ „Куики“ и 81 ОДЗ „Лилия“. Училищата са четири – 30-то СОУ на бул. “Ал. Стамболийски”; Частно Начално Училище „Светлина”, на ул. “Одрин”; Професионална гимназия по машиностроене и Частна профилирана гимназия с интензивно изучаване на чужди езици „Езиков свят”- на бул. “Ал. Стамболийски”.

Тук се намират спортният комплекс „Спортна София” на ул. “Българска морава” и бизнес-центърът „Блу палас” на ул. “Партений Нишавски” и Медицински център „Авицена” на същата улица.

ТРАНСПОРТ

Освен метрото, което преминава под бул. „Тодор Александров”, в квартала се движат:

  • Автобуси – № 60, 74;
  • Трамваи – № 3, 10;
  • Тролейбуси – № 1, 5;
  • Множество маршрутни таксита

Снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: